Hoeve Epen

Vakwerkhoeve Epen

2015 - 2017

Historie

De vakwerkhoeve, hoofdzakelijk in 18e- en 19e-eeuws vakwerk, is idyllisch gelegen in het beschermd dorpsgezicht Plaat-Diependal. De cultuurhistorische waarde is hoog: een voorbeeld van het transplanteren van houtskeletten als exponent van roerend goed in de periode tot 1800. Bouwfragmenten zijn bewaard gebleven die verwijzen naar een ouder gebouw uit de 16e eeuw. Het complex zoals het er nu staat is dus duidelijk jonger.

Uitdaging

In de voormalige vakwerkwoning (in het verleden opgesplitst in 2 woningen) met de nieuwe aanbouw worden een permanente woning en twee luxe vakantiewoningen gerealiseerd. Optimaal kunnen genieten van de landelijke omgeving – ook vanuit de woningen – is daarbij natuurlijk een must.

De herbestemming van de tegenover gelegen vakwerkschuur wordt in een latere fase ter hand genomen.

Ontwerp

Voor de vakwerkwoning geldt dat het behoud van de structuur en bouwmassa, inclusief de sporadisch aanwezige authentieke details voorop staat. 

De nieuwe aanbouw komt op de plaats van de bestaande, niet monumentale bebouwing. Deze aanbouw heeft een karakteristieke uitstraling door de toepassing van houten gevelbeplanking, stalen kozijnen en vooral veel glas en is losgekoppeld van het monumentale vakwerkhuis, middels een gesloten tussenbouw opgebouwd uit natuursteen uit de regio.