Hoeve Laar

Hoeve Laar

2019 - 2020

Historie

Hoeve Laar, daterend uit 1543, is het enige overgebleven deel van de voorburcht van het verdwenen kasteel ‘Huis Laer’, dat achter de hoeve, langs de Geleenbeek heeft gelegen. Op 17 maart 1987 is het poortgebouw van Hoeve Laar door een grote brand verwoest. De toenmalig eigenaar heeft de schade aan het pand – toen nog niet aangemerkt als gemeentelijk monument – zeer pragmatische hersteld; de beschadigde zijgevels zijn deels gesloopt en het zadeldak is vervangen door een lessenaarsdak van golfplaten.

In 2013 is de hoeve aangekocht door de huidige eigenaren, die het woonhuis en de aanpalende schuren vervolgens grondig hebben gerestaureerd. Momenteel vindt hier kleinschalige horeca plaats gericht op huisgemaakte streekproducten.

Uitdaging

Door het in oorspronkelijke staat herstellen van het dak en de zijgevels van het poortgebouw wordt de hoeve weer herkenbaar als carréboerderij en vormt deze een bekroning van de jarenlange restauratie.

Ontwerp

Middels historisch onderzoek is de oorspronkelijke vormgeving van het poortgebouw in kaart gebracht. Hierbij ging het om de originele materialisatie, dakhelling, poort en de drie karakteristieke, halfronde uilengaten. Het poortgebouw zal worden ingericht voor vergaderingen, workshops en partijen.