De stedenbouwkundige waarde van hoeve St. Nicolaas is hoog gezien de ligging aan de weg tussen Simpelveld en Eys en op de kruising van de weg die vanaf Bocholtz en Baneheide (Mertensgraaf) langs de hoeve naar de banmolen loopt. In 1663 is in het pand een herberg gevestigd.
De cultuurhistorische waarde is zeer hoog o.a. vanwege de langjarige invloed van Luik op Simpelveld. Het vakwerk in de hoeve is gemaakt door een Luikse timmerman, getuige de constructieve details en de gebeeldhouwde koppen op de uitkraagschoren. In Luik, maar ook verder naar het zuiden in het Maasdal, én in Durbuy, komen dergelijke versieringen relatief veel voor. Niet steeds zo volkskunstig als in Simpelveld, maar wel sterk verwant.
Naast behoud, herstel en versterking van de oorspronkelijke materialen en details is een zorgvuldige inpassing van de nieuwe functies in het gebouw de uitdaging, Nieuwe elementen worden hierbij harmonieus en eigentijds ingevoegd.
Een volledige cascorestauratie van een gedeelte van de hoeve (Bulkemstraat 3) is noodzakelijk gezien de zeer slechte bouwtechnische staat. In de ruimten worden naast een woning, diverse nieuwe functies zoals een B&B met drie kamers en een kantoor ingepast.