Hoeve Cortenbach Voerendaal

Kasteelhoeve Cortenbach Voerendaal

2016 - 2018

Historie

De huidige kasteelhoeve inclusief het poortgebouw zijn gebouwd tussen 1638 en 1645 door baron Caspar Von Schnetter. Van de middeleeuwse voorganger is her en der nog een spoor te vinden.

Als de adellijke familie in 1922 uitsterft, wordt het hele landgoed Cortenbach verkocht aan de Bruinkoolmaatschappij Bergerode. Rond 1930 wordt de Meelfabriek Noury en Van der Lande uit Deventer eigenaar. Zij maken van de hoeve een modelbedrijf waar ook eigen veevoeders worden getest. Er wordt met name geïnvesteerd in de stallen. Uit die tijd stammen de plafonds met ijzeren ribben met daartussen gewelfjes. Ook de daglichttoetreding wordt geoptimaliseerd door de kleine stalraampjes te vervangen door een reeks grotere vensters, omlijst door blokken van Nievelsteiner zandsteen aan de binnenplaatskant en lateien van die steen aan de buitenkant.

Het landgoed Cortenbach wordt in 1936 gekocht door het Beambtenfonds van de Staatsmijnen uit Heerlen. In 1986 wordt de kasteelhoeve verkocht aan de toenmalige pachter en huidige eigenaar en het kasteel aan de Vebegogroep, die hier haar hoofdkantoor vestigt.

Uitdaging

De stallen, die hun agrarische functie verloren hebben, restaureren, herbestemmen en verduurzamen. In de ene stal wordt een woning gemaakt voor het gezin van de opvolger van het agrarische bedrijf en in de andere stal een multifunctionele ruimte voor o.a. de promotie van streekproducten, die ter plaatse worden geproduceerd.

Ontwerp

De nieuwe functies zodanig inpassen in de bestaande stallen dat de karakteristiek van deze ruimten optimaal beleefbaar blijft. Naast de aandacht voor het behoud van de aanwezige monumentale onderdelen zijn het creëren van een optimaal wooncomfort (privacy, daglicht, levensloopbestendig etc.) en verduurzaming belangrijke aandachtspunten.